شاهرود- در هفته بهزیستی با شعار «باهم برای به زیستن، مشارکت امروز، توانمند سازی فردا»، آمارهای اداره بهزیستی شاهرود حکایت از تلاشی همهجانبه برای توانمندسازی آسیبپذیرترین اقشار جامعه دارد.
خبرگزاری مهر، گروه استانها؛ در هفته بهزیستی با شعار «باهم برای به زیستن، مشارکت امروز، توانمند سازی فردا» آمارهای اداره بهزیستی شاهرود حکایت از تلاشی همهجانبه برای توانمندسازی آسیبپذیرترین اقشار جامعه دارد: از پرداخت ۹.۶ میلیارد تومان مستمری ماهانه به ۴۸۰۰ مددجو تا غربالگری بینایی هشت هزار و ۸۹۲ کودک و شناسایی ۸۲۳ مورد اختلال چشمی، این گزارش مروری است بر عملکرد سال گذشته این اداره که با مشارکت ۵۶ مؤسسه خیریه و مرکز اقامتی، امید را به زندگی ۶۵۰ مددجوی شبانهروزی و ۱۰۷ کارجوی وامگیرنده تزریق کرده است.
هفته بهزیستی (۲۵ تا ۳۱ تیرماه) فرصتی است برای بازخوانی اقداماتی که زیر سایه شعار «مشارکت امروز، توانمندسازی فردا» انجام شده است. اداره بهزیستی شاهرود با چهار محور توانبخشی، سلامت اجتماعی، اشتغالزایی و مشارکتهای مردمی، سال گذشته را با حمایت از شش هزار پرونده مددجویی و پرداخت ۱۵.۵ میلیارد تومان اعتبار به پایان برد.
بهزیستی در چهار حوزه توانبخشی، سلامت اجتماعی، توسعه کارآفرینی اشتغال، مشارکتهای مردمی توسعه ظرفیتهای اجتماعی و فرهنگی فعالیت دارد.
هفته بهزیستی، فرصتی مغتنمی برای پاسداشت خدمات صادقانه و بیمنت تمامی کسانی که با عشق به انسان، دل در گرو زیستن بهتر همنوعان خود نهادند لذا پای گفتوگوی رئیس اداره بهزیستی شاهرود نشستیم تا با بخشی از اقدامات انجام گرفته سال گذشته آشنا شویم.
چه تعداد مددجو تحت حمایت دارید؟
در مراکز شبانه روزی ۶۵۰ مددجو نگهداری میشوند که در هر ماه حدود چهار میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال یارانه از دولت میگیرند.
شش هزار پرونده مددجویی در شاهرود وجود دارد که از این تعداد چهار هزار و ۸۰۰ نفر مستمری بگیر هستند که ماهانه ۹ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان به این افراد مستمری پرداخت میشود.
اعتبارات اداره بهزیستی شاهرود ۱۵ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان بود از این مبلغ ۱۲ میلیارد تومان از اعتبارات ملی و ۳.۵ میلیارد آن از اعتبارات استانی (جاری، عمرانی و مشارکتهای مردمی) تأمین شدند.
چه تعداد معتاد تحت پوشش هستند؟
در سال گذشته یک هزار و ۹ معتاد خود معرف در مراکز اقامتی میان مدت پذیرش شدند که از تعداد ۱۶۸ نفر خانم و ۸۴۱ نفر آقا بودند برای این افراد ۱۳۰ میلیون تومان یارانه به این مراکز داده شده است.
تعداد زنان سرپرست خانوار ۳۵۹ نفر است و فرزندان دو قلو ۵۲ نفر و سه قلو چهار مورد تحت پوشش بهزیستی شاهرود هستند.
طی سال گذشته به ۱۰۷ مددجو متقاضی کار وام اشتغال ۱۵۰ میلیون تومانی پرداخت شده است.
در مورد آمار کودکان وضعیت چگونه است؟
در شیرخوارگاه نورالمبین ۳۰ نوزاد صفر تا سه سال، آمنه ۷ تا ۱۲ سال پنج نفر، امین هفت تا دوازده سال ۱۱ نفر، سبحان هفت تا ۱۲ سال شش کودک در بهزیستی نگهداری میشوند.
در کنار اینها ۲۴ کودک نیز امداد بگیر هستند یعنی بدون پدر و مادر و در خانواده بستگان نگهداری میشوند و ماهیانه از بهزیستی کمک دریافت میکنند.
در سال گذشته ۱۱ کودک به خانوادههای متقاضی واگذار شدند و ۳۰ خانواده دیگر نیز پشت نوبت در انتظار واگذاری فرزند خواندگی هستند.
حوزه کودکان متکدی و کار مربوط به دفتر آسیبهای اجتماعی بهزیستی است این خانوادهها بررسی و اگر از اتباع باشند به فرمانداری معرفی و در صورت بومی بودن تحت پوشش بهزیستی یا کمیته امداد قرار میگیرند.
برای پیشگیری از معلولیتهای بینایی چه اقداماتی انجام شد؟
معاینات غربالگری بینایی برای هشت هزار و ۸۹۲ کودک (۳ تا ۶ سال) در هشت پایگاه دائمی سنجش بینایی توسط غربالگران آموزشدیده (با همکاری بهزیستی، آموزش و پرورش، مراکز درمانی) سال گذشته انجام گرفت.
از این تعداد ۸۲۳ کودک آمبلیوپ و نیاز به معاینه تخصصی ارجاع به سطح بینایی سنج مورد شناسایی قرار گرفتند و هزینه عینک برای ۳۲ کودک نیازمند برای پیگیری درمان (جمعاً به مبلغ ۴۲ میلیون ریال) پرداخت شد.
نهاییسازی ارجاع کودکان مبتلا به بیماریهای تداخلی چشم و سایر اختلالات و ارجاع به چشمپزشک نیز انجام گرفته است.
از اقدامات خود پیرامون پیشگیری از معلولیتهای شنوایی بگویید
معاینات غربالگری سنجش شنوایی نوزادان و شیرخواران در زایشگاهها توسط افراد متخصص انجام و طی سال گذشته دو هزار و ۳۲۶ نفر مورد سنجش قرار گرفتهاند.
انجام معاینات شنوایی برای ۵۹۸ کودک ۳–۵ ساله انجام شد که باید گفت این تست هزینه برداری برای خانوادهها ندارد
از تعداد ۴۶ نوزاد و شیرخوار که تبعه افغان بودهاند، ۹ نوزاد به دلیل عدم بضاعت مالی خانواده، به صورت رایگان غربال شدهاند.
۹ مورد مشکوک و ارجاع به سطح تخصصی سنجش شنوایی شامل تست ABR و ارجاع توانبخشی شدند.
۵۲ معاینه رایگان کودک سه تا پنج سال در منطقه بی ارجمند انجام و یک نفر ارجاع خدمات سمعک داده شده است.
چه طرحهایی در بهزیستی شاهرود اجرا شد؟
طرح همیار سلامت روان اجتماعی شامل آموزش و آگاهسازی داوطلبین سلامت جهت شناسایی اولیه و ارجاع به مراکز تخصصی، طرح نشاط اجتماعی شامل مسابقات فرهنگی، هنری، ورزشی، کارگاههای تربیتی (ویژه نوجوانان دختر و پسر ۱۳ تا ۱۸ سال در مناطق پرخطر) و همچنین طرح کارزار اجتماعی شامل اجرای کمپینهای محیطی برا آگاهسازی مردم در موضوع سلامت اجتماعی اجرا میشود.
ارائه خدمات مشاوره ژنتیک به تمام مددجویان تحت پوشش سازمان به صورت رایگان انجام میشود.
سال گذشته خدمات مشاوره ژنتیک به ۴۶۷ نفر (دارای برگ ژنتیک) داده و هزینه انجام آزمایشات ژنتیک برای ۱۲۸ نفر با ارجاع از محل اعتبارات بهزیستی پرداخت شده است.
سخن آخر؟
امید داریم با همافزایی ظرفیتهای مردمی و دولتی، بتوانیم گامهای مؤثرتری در مسیر عدالت اجتماعی، کرامت انسانی و ارتقا کیفیت زندگی گروههای هدف جامعه بهزیستی شاهرود برداریم.
به گزارش مهر، هفته بهزیستی، تصویری روشن از تلاشهای خاموش اما تأثیرگذار نهادهایی چون بهزیستی شاهرود در حوزههای توانبخشی، سلامت اجتماعی و اشتغالزایی ارائه کرد. از پرداخت ماهانه ۹.۶ میلیارد تومان به مددجویان تا غربالگری هزاران کودک برای پیشگیری از معلولیتهای بینایی و شنوایی، این اقدامات نشان میدهد که بهزیستی تنها یک سازمان حمایتی نیست، بلکه سکوی پرتابی برای توانمندسازی و بازگرداندن کرامت انسانی به گروههای آسیبپذیر است.
در این مسیر، مشارکت مردمی نقشی کلیدی ایفا کرده است؛ از همکاری ۵۶ مؤسسه خیریه تا اجرای طرحهای نوآورانه مانند «همیار سلامت روان». آنچه در شاهرود گذشت، ثابت میکند که «بهزیستن» یک شعار نیست، بلکه دستاوردی جمعی است که با همدلی دولت و مردم محقق میشود. امید است این روند با تخصیص منابع بیشتر و گسترش برنامههای پیشگیرانه، شاهد روزهای بهتری برای تمام مددجویان باشد.