بعد از جنگ با کمترین صدا از خواب می‌پرید؟ علم می‌گوید سفر کنید
بعد از جنگ با کمترین صدا از خواب می‌پرید؟ علم می‌گوید سفر کنید
در این روز ها احتمالا شما هم متوجه شده اید که حس سنگینی، یک سکوت ناخواسته که روی شهر سایه می‌اندازد. روزهایی که اخبار، مثل یک موج تمام‌نشدنی، روح و روانمان را می‌شوید و می‌برد.

همه ما در دوران‌های بحرانی، چه یک پاندمی جهانی مثل کرونا و چه تنش‌های اخیر، این خستگی ذهنی را تجربه کرده‌ایم. انگار دنیا روی دور تند اتفاقات ناخوشایند گیر کرده و ما فقط نظاره‌گر هستیم.

پس از اتمام دوره بحرانی، یک سوال کلیدی در ذهن همه ما جوانه می‌زند: حالا چه؟ آیا باید در لاک دفاعی خود بمانیم یا راهی برای بازیابی آرامش پیدا کنیم؟ در ادامه بررسی می‌کنیم از نظر علمی، سفر پس از دوران بحرانی مثل جنگ چه تاثیراتی دارد؛ همچنین به همراه خانم علی نیا، کارشناس فروش نهال گشت تجربه سفر در دوران مشابه را نیز بررسی می‌کنیم.

علم می‌گوید سفر درمانی حلال مشکلات است

این نیاز به فرار از خستگی و جستجوی آرامش، تنها یک حس شخصی نیست. علم برای آن نام مشخصی دارد: «سفر درمانی». دکتر «جون ون« از دانشگاه ادیت کوان برای اولین بار این نظریه را مطرح کرد که سفر می‌تواند یک مداخله درمانی قدرتمند برای سلامت روح و جسم باشد.

تحقیقات عصب‌شناسی نشان داده است که قرار گرفتن در محیط‌های جدید، مسیرهای عصبی تازه‌ای در مغز ما ایجاد می‌کند، اضطراب را کاهش می‌دهد و با تحریک مراکز پاداش مغز، باعث ترشح هورمون‌های شادی‌آور می‌شود. در واقع، یک مطالعه نشان داد افرادی که به طور منظم سفر می‌کنند، ۷٪ شادتر از دیگران هستند.

شما هم هنوز با استرس صدای انفجار بیدار می‌شوید؟

خیلی از هموطنان ما هنوز هم با شنیدن کوچکترین صدایی، با ترس از خواب می‌پرند؛ تجربه ای بد بخاطر روزهایی که با صدای انفجار از خواب بیدار می‌شدیم و احتمالا این اتفاق یکی از بدترین خاطرات زندگیمان باشد. اما سفر برای این مشکل راهی بسیار عالی به شمار می‌رود. این مورد را می‌توان از تحقیقات گسترده که انجام شده فهمید.

برای سربازان هم سفر درمانی تجویز شده!

شاید قدرتمندترین گواه علمی برای این موضوع، تحقیقات گسترده بر روی کهنه‌سربازان مبتلا به PTSD (اختلال استرس پس از سانحه) باشد. سازمان‌های غیرانتفاعی مانند «Warrior Expeditions» برنامه‌هایی را اجرا می‌کنند که در آن، سربازان برای چند ماه به دل طبیعت یا سفر به مقاصد خلوت می‌روند تا زخم‌های نامرئی جنگ را درمان کنند.

نتایج شگفت‌انگیز بود. یک مطالعه نشان داد که تنها پس از یک سفر سه روزه در طبیعت، علائم افسردگی، اضطراب، استرس و حتی افکار خودکشی در این سربازان به شکل چشمگیری کاهش یافت. «تد هریسون»، یک درمانگر که با این سربازان کار می‌کند، می‌گوید: «چالش اصلی ما این است که یاد بگیریم چگونه با صلح و آرامش، راحت زندگی کنیم». این دقیقاً همان چالشی است که ما پس از یک دوره بحران با آن روبرو هستیم.

تجربه‌ای آشنا: از بحران کرونا تا دغدغه‌های امروز

برای درک بهتر شرایط امروز، به سراغ خانم علی نیا، یکی از مشاوران و مسئولان فروش نهال گشت رفتیم و از او درباره تجربه سفر پس از دوران بحرانی پرسیدیم. او توضیح می‌دهد: «بعد از کرونا، اولویت‌های مردم تغییر کرد. سفر که روزی جز جدایی‌ناپذیر زندگی بود، به خاطر ترس از بیماری و قرار گرفتن در محیط‌های شلوغ، از لیست اولویت ها ناپدید شد. خود من هم ترجیح می‌دادم اگر فشار کاری زیادی داشتم، به مقاصد خلوت‌تر و ساحلی سفر کنم که صرفا برای ریلکس کردن باشد، نه گشت‌وگذار در جمعیت.»

با توجه به وضعیت بحرانی و فشار های فکری سنگین که در این دوران روی اکثر افراد است، احتمالا پس از اتمام جنگ هم این وضعیت وجود داشته باشد. اما مغز ما در این زمان چه عملکردی دارد؟

مغز ما در دوران بحران چه واکنشی نسبت به سفر دارد؟

در دوران بحرانی معمولا ذهن، ناخودآگاه به ما دستور می‌دهد که هزینه‌های غیرضروری را حذف کنیم تا برای آینده‌ای نامعلوم، ذخیره بیشتری داشته باشیم. اینجاست که معمولا تفکر افراد به دو دسته تقسیم می‌شود:

  1. گروه اول: کسانی که بی‌صبرانه منتظر بازگشت ثبات هستند تا با یک سفر، اثرات روانی اخبار منفی را از روحشان پاک کنند.
  2. گروه دوم: افرادی که محتاط‌تر می‌شوند و سفر را به تعویق می‌اندازند تا سرمایه خود را برای روز مبادا حفظ کنند.

بزرگ‌ترین دغدغه جدید مسافران: اگر دوباره مرزها بسته شود چه؟

خانم علی نیا به نکته‌ای اشاره می‌کند که شاید دغدغه ذهنی بسیاری از ما باشد: «امروز مهم‌ترین سوالی که مسافران از ما می‌پرسند این است: اگر ما سفر برویم و دوباره جنگ شود، چطور باید برگردیم؟ آیا شما ما را از نظر مالی و اقامتی حمایت می‌کنید یا در کشور غریب رهایمان می‌کنید؟»

این مشکل دقیقا برای یکی از مسافران نهال گشت پیش آمد؛ توصیه می‌کنیم مقاله «نهال گشت چطور به مسافری که بخاطر جنگ در دبی مانده بود، کمک کرد؟» را مطالعه کنید تا ببینید نحوه پشتیبانی و پاسخگویی یک آژانس چطور می‌تواند در شرایط سخت، نگرانی شخص را از بین ببرد.

مجموعه های حرفه ای در زمان بحرانی هم هوای شما را دارند

این ترس، یک ترس منطقی است. در دنیایی که حتی هتل‌ها و کارگزاران خارجی در شرایط بحرانی، همکاری لازم را برای بازگرداندن پول مسافران نمی‌کنند، اعتماد حرف اول را می‌زند. مسافر می‌خواهد بداند که آژانس مسافرتی، فقط یک فروشنده نیست، بلکه یک پشتیبان و حامی واقعی در روزهای سخت است. اینجاست که اهمیت یک مشاوره سفر درست و صادقانه مشخص می‌شود.

به گفته خانم علی نیا، هنر اصلی در این شرایط، «نحوه پاسخگویی» است؛ اصلی که ما در نهال گشت همه تلاشمان را کردیم با بهترین نحو به بهترین شکل آن را انجام دهیم. او می‌گوید : « در شرایط سخت، حتی اگر جواب قطعی نداشته باشیم، همین که مسافر ببیند ما با حوصله و صبوری پاسخگو هستیم، پیگیر هستیم و در کنارش ایستاده‌ایم تا حقی از او ضایع نشود، آرام می‌گیرد. این یعنی اثبات می‌کنیم که پشتیبانی ما، فراتر از لحظه فروش است.»

مجموعه های حرفه ای در زمان بحرانی هم هوای شما را دارند

کدام مقاصد را در این دوران برای سفر انتخاب کنیم؟

با توجه به اینکه در این زمان، بیشتر از هرچیزی به آرامش نیاز داریم، سفر به مقاصد ساحلی یا مقاصدی که در دل طبیعت هستند بهترین انتخاب است. فرض کنید در یک هتل ساحلی، چند روز استراحت کنید و کمی از اخبار بد و فضای سنگین حاضر دور شوید. اما نکته مهم درباره این سفر، تهیه تور مناسب، از آژانس مناسب است. یعنی یک مجموعه مانند نهال گشت، که مطمئن باشید در صورت بروز مشکل هم به بهترین نحو پاسخگوی شما خواهند بود.

  • منبع خبر : tahlilak.com