حجتالاسلام روستاآزاد با اشاره به فلسفه حوزههای علمیه در تفقه و انذار، بر لزوم زدودن شرک و کفر به طاغوت به عنوان مقدمه رسیدن به توحید تأکید کرد.
به گزارش خبرگزاری مهر، حجتالاسلام سعید روستاآزاد، معاون فرهنگی و تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، در جلسه اردوی همافزایی نیلوفرانه و کادر اجرایی نیلوفرانه استان البرز، که با حضور جمعی از فعالان فرهنگی و تربیتی در مؤسسه معصومیه خواهران برگزار شد، بر ارزش تلاش برای یادگیری و مباحثه در زمینههای مرتبط با نوجوانان و جوانان تأکید کرد.
وی در آغاز سخنان خود، از شرکتکنندگان در این جلسه قدردانی کرد و گفت: شما با همت و تلاش خود، تصمیم گرفتهاید در کنار فعالیتهایتان، بخشی از وقت خود را به یادگیری و مطالعه مباحثی اختصاص دهید که با نوجوانان و جوانان مرتبط است. این اقدام به نوبه خود بسیار ارزشمند است.
حجتالاسلام روستاآزاد با استناد به آیه شریفه «فَلَوْلَا نَفَرَ مِنْ کُلِّ فِرْقَهٍ مِنْهُمْ طَائِفَهٌ لِیَتَفَقَّهُوا فِی الدِّینِ وَلِیُنْذِرُوا قَوْمَهُمْ إِذَا رَجَعُوا إِلَیْهِمْ لَعَلَّهُمْ یَحْذَرُونَ»، فلسفه غایی حوزههای علمیه را تفقه و انذار دانست و افزود: به تعبیر حضرت آیتالله جوادی آملی، هدف نهایی حوزههای علمیه این است که مردم به خدا توجه کنند و خدا ترس شوند. اگر این اتفاق بیفتد، حوزه به هدف و نتیجه مورد نظر خود رسیده است.
معاون فرهنگی و تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی همچنین با اشاره به سخنان رهبر معظم انقلاب، تأکید کرد: اگر حضور افراد در حوزه علمیه، چه در نقش استاد و چه در نقش طلبه، منجر به خداترسی و توجه مردم به خدا نشود، آن حوزه به هدف خود نرسیده است. امیدوارم حضور ما در برنامههای مرتبط با حوزههای علمیه، نه تنها خودمان را به خدا نزدیک کند، بلکه دیگران نیز با عطر ایمان و توکل ما، به خدا و ایمان برسند.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با اشاره به اینکه نیازهای جوانان و نوجوانان متکثر و متنوع است، افزود: نکتهای که به عنوان اولویت در فعالیتهای تربیتی و فرهنگی مد نظر است، بحث توحید است.
حجتالاسلام روستاآزاد توحید را به عنوان «نخ تسبیح» فعالیتهای فرهنگی و تربیتی توصیف کرد و توضیح داد: توحید تنها به معنای بحث تشریحی نیست، بلکه آن توحیدی که قرآن مد نظر دارد، اطاعت عام و فهم این است که ما موجودات مطیع و متعلق به خدای متعال هستیم. درک این موضوع و انتقال ظریفانه آن به نسل نوجوان میتواند به عنوان محوری اصلی برای تمام فعالیتها عمل کند. فهم توحید و انتقال آن به جوانان و نوجوانان، نه تنها به عنوان یک اصل اعتقادی، بلکه به عنوان راهبردی کلیدی در فعالیتهای تربیتی و فرهنگی باید مورد توجه قرار گیرد.
معاون فرهنگی و تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی بیان کرد: معنای توحید تنها بیان اقسام آن مانند توحید افعالی، ذاتی یا صفاتی نیست، بلکه توحید در قرآن به عنوان مقابله با شرک و طاغوت مطرح شده است. قرآن کریم مرتب از شرک و مشرکین سخن میگوید و ما باید این مفهوم را به وضعیت کنونی جوانان و نوجوانان ترجمه کنیم. باید ببینیم چگونه عصر حاضر، جوانان ما را به سمت شرک سوق میدهد و ابتدا این شرک را از ذهنها بیرون ببریم تا بتوانیم نور توحید را در دل خود و مخاطبانمان تابان دهیم.
حجتالاسلام روستاآزاد با استناد به آیه ۲۵۶ سوره بقره «فَمَنْ یَکْفُرْ بِالطَّاغُوتِ وَیُؤْمِنْ بِاللَّهِ»، تأکید کرد: مقدمه توجه به توحید، نفی طاغوت و شرک است. اگر شرک از بین برود، نور توحید میتواند تابش داشته باشد. ابتدا باید کفر به طاغوت اتفاق بیفتد و سپس ایمان رقم بخورد. بدون نفی شرک و طاغوت، رسیدن به توحید واقعی امکانپذیر نیست و این موضوع باید به عنوان اولویتی اساسی در فعالیتهای فرهنگی و تربیتی مورد توجه قرار گیرد.
بنیامیه ایمان را آزاد و شرکشناسی را ممنوع کردند تا مردم ناخواسته به دام شرک بیفتند
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در ادامه سخنان خود، با اشاره به روایت معروفی از امام صادق علیهالسلام «إنَّ بَنی اُمَیَّهَ أطلَقُوا لِلنّاسِ تَعلیمَ الإیمانِ و لَم یُطلِقُوا تَعلیمَ الشِّرکِ؛ لِکَی إذا حَمَلُوهُم علَیهِ لَم یَعرِفُوهُ»، به حیلههای فرهنگی بنیامیه پرداخت. وی بیان کرد: بنیامیه آموختن ایمان را برای مردم آزاد گذاشتند، اما شرکشناسی را محدود کردند تا مردم را به شرک بکشانند بدون آنکه متوجه شوند.
وی افزود: بنیامیه با وجود نیرنگها و فریبهایشان، به مردم نماز خواندن و حج رفتن را یاد میدادند، اما هدفشان این بود که مردم را در حالی که مؤمن هستند، به شرک بکشانند بدون آنکه خودشان متوجه شوند.
حجتالاسلام روستاآزاد همچنین به آیه ۱۰۶ سوره یوسف اشاره کرد: «وَمَا یُؤْمِنُ أَکْثَرُهُمْ بِاللَّهِ إِلَّا وَهُمْ مُشْرِکُونَ»، و توضیح داد: اکثر مؤمنین ممکن است رگههایی از شرک در وجودشان داشته باشند. این موضوع نشان میدهد که انسان میتواند مؤمن باشد، اما همچنان دچار شرک پنهان باشد.
معاون فرهنگی و تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی در ادامه سخنان خود، به مفهوم شرک در عصر حاضر پرداخت و تأکید کرد: در گذشته، شرک به پرستش بتهای سنگی و چوبی محدود میشد، اما امروزه بتهای مدرن مانند تجمل، چشموهمچشمی، توجه به استکبار و علاقه به مظاهر دنیوی، جوانان و نوجوانان را تهدید میکنند. تا زمانی که کفر به این طاغوتها و بتهای مدرن اتفاق نیفتد، ورود به وادی توحید ممکن نیست. ما باید این بتها را شناسایی کرده و با آنها مبارزه کنیم.
حجتالاسلام روستا آزاد تصریح کرد: اگر نوجوانان و جوانان به این درک برسند که در فضایی زندگی میکنند که پر از اغواگریهای طاغوت است و باید با آنها مبارزه کنند، هویت و مسئولیت خود را خواهند یافت. باید توجه اشت بدون شناسایی و مبارزه با بتهای مدرن، فعالیتهای فرهنگی و تربیتی ممکن است فاقد عمق و ماندگاری باشد و نتواند آینده جوانان و نوجوانان را تضمین کند.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی همچنین بر آثار این درک عمیق تأکید کرد و گفت: این آگاهی نه تنها جایگاه و موضع فرد را مشخص میکند، بلکه او را به اسوهای برای دیگران تبدیل میکند.
معاون فرهنگی و تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی در ادامه سخنان خود، به آیه ۴ سوره ممتحنه اشاره کرد و حضرت ابراهیم و پیروانش را به عنوان الگوی حسنه برای بیزاری از مشرکین و طاغوتها معرفی نمود و گفت: وجه اسوه بودن حضرت ابراهیم و یارانش در این است که آنها پس از مواجهه با مشرکین، به صراحت اعلام برائت کردند و گفتند: «إِنَّا بُرَآءُ مِنْکُمْ وَمِمَّا تَعْبُدُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ».
حجتالاسلام روستاآزاد همچنین به مفهوم جهاد کبیر اشاره کرد و آن را با استناد به آیه ۵۲ سوره فرقان «فَلَا تُطِعِ الْکَافِرِینَ وَجَاهِدْهُمْ بِهِ جِهَادًا کَبِیرًا» تشریح نمود: جهاد کبیر به معنای مبارزه با کفار از طریق عدم اطاعت از آنها و تبیین حقایق قرآنی است. این جهاد لزوماً با شمشیر نیست، بلکه با قرآن و بصیرت انجام میشود.
وی با اشاره به تفسیر رهبر معظم انقلاب، بیان کرد: ایشان معتقدند که جهاد کبیر با عدم اطاعت از کافران محقق میشود. این موضوع در جنگ اخیر ۱۲ روزه به خوبی نمایان شد. اگرچه خسارتهایی دیدیم، اما بصیرت و توجه جوانان و نوجوانان به معنویت، حقانیت جمهوری اسلامی و محور مقاومت افزایش یافت.
حجتالاسلام سعید روستا آزاد بر اهمیت فرصت کنونی برای تبیین مفاهیم توحید و جهاد کبیر تأکید کرد و گفت: دست ما مبلغان پر است از فرصتهایی که اتفاقات اخیر در جامعه ایجاد کرده است. توجه به مجالس امام حسین علیهالسلام و افزایش بصیرت جوانان و نوجوانان، نشاندهنده این فرصت است.
وی افزود: موضوع توحید باید خط روایی و حاکم بر فعالیتهای ما باشد. دعوای اصلی قرآن بین شرک و توحید است و مقدمه رسیدن به توحید، کفر به طاغوت و بیزاری از بتهای مدرن است.
معاون فرهنگی و تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی تأکید کرد: وظیفه ما شناسایی و از بین بردن بتهای ذهنی، فیزیکی و آراستهای است که به نسل جوان منتقل میشود. این کار مقدمهای برای رساندن مخاطبان به وادی توحید است.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در پایان خاطرنشان کرد: برای انتقال این مفاهیم، ابتدا باید خودمان به معنویت و ارتباط با خدای متعال برسیم. اگر قلب ما با قرآن و احادیث اهل بیت آراسته شود، میتوانیم دیگران را نیز در این مسیر نورانی همراهی کنیم. امیدوارم در این راه موفق و موید باشیم.