معاون توسعه مدیریت سازمان پزشکی قانونی گفت: در شرایط تشدید بحران یا افزایش غیرمعمول ارجاعات، حفظ سطح خدمترسانی ممکن نیست و به همین دلیل پیشنهاد “سوله مشترک مدیریت بحران ” در محل بهشت زهرا (س) تهران و آرامستانهای مراکز استانها را مطرح کردهایم.
دکتر مهدی فروزش؛ مدیریت و پشتیبانی سازمان پزشکی قانونی کشور، در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، درباره اینکه وقوع ناگهانی حمله رژیم صهیونیستی به کشورمان و با توجه به غیرعادی بودن وضعیت، آیا زیرساختها و امکانات سازمان پاسخگوی مراجعات بود؟ گفت: ابتدا باید در کمال تأثر و اندوه، از دست دادن تعدادی از فرماندهان نظامی، دانشمندان و مردم عزیر کشورمان را تسلیت بگویم و حمله ناجوانمردانه رژیم منحوس صهیونیستی به خاک پاک ایران اسلامی را به شدت محکوم کنم. این تجاوز کور، لکه ننگی دیگر بر دامان تاریخ این رژیم سفاک افزود و بار دیگر ماهیت پلید و ضدانسانی آن را عیان ساخت.
وی ادامه داد: در این میان، ایستادگی سترگ و انسجام ملی مردم فهیم و آزاده ایران، جلوهای از وحدت و عزت ملی بود که مایه افتخار و سربلندی است. ضمن ادای احترام به مقام شامخ شهدای والامقام این حادثه دردناک، به خانوادههای معظم و داغدار آنان صمیمانه تسلیت عرض مینماییم و از درگاه خداوند متعال، صبر و سرافرازی برای ایشان مسئلت داریم.
فداکاری عوامل پزشکی قانونی در جنگ ۱۲روزه، فشار کمبود منابع و زیرساخت را برطرف کرد
فروزش گفت: در رابطه با سوال مطرح شده، نظر به محدودیتهای زیرساختی سازمان پزشکی قانونی در حوزههای نیروی انسانی، تجهیزات تخصصی و فضای فیزیکی مورد نیاز، که در شرایط عادی نیز بهسختی پاسخگوی حجم ارجاعات روزانه به سالن تشریح مرکز تشخیصی-آزمایشگاهی اداره کل پزشکی قانونی استان تهران و سایر مراکز استانی است، بدیهی است که در صورت وقوع حوادث غیرمترقبه و افزایش ناگهانی حجم ارجاعات، فشار کاری مضاعفی بر مجموعه سازمان وارد خواهد شد.
معاون توسعه مدیریت سازمان پزشکی قانونی ادامه داد: تجربه ارزشمند و افتخارآمیز سازمان در طی جنگ ۱۲ روزه اخیر، نشان داد با وجود کمبود شدید منابع انسانی و زیرساختهای تجهیزاتی، همکاران فداکار این سازمان در حوزههای تخصصی و پشتیبانی، با روحیهای جهادی و تلاش شبانهروزی، مانع از بروز خلل در روند ارائه خدمات به خانوادههای معظم شهدا شدند و خدمات پزشکی قانونی با کیفیتی مطلوب و در شأن این عزیزان ارائه شد. با این حال، روشن است که در صورت تداوم یا تشدید شرایط بحرانی و افزایش بیش از حد ظرفیت معمول، حفظ سطح خدمترسانی در قالب زیرساختهای فعلی امکانپذیر نخواهد بود. از اینرو، ضروری است از ظرفیتها و توانمندیهای سایر دستگاههای اجرایی در قالب ساختارهای پشتیبانی مشترک بهرهگیری شود.
لزوم ایجاد «سوله مشترک مدیریت بحران» در مراکز استانها
فروزش درباره کاهش موازیکاریهای احتمالی و کاهش معضلات مربوط به خدمترسانی در مواقع اینچنینی گفت: در همین راستا، این سازمان ضمن ارائه پیشنهاداتی به مراجع ذیصلاح، پیشنهاد میدهد طراحی و راهاندازی “سوله مشترک مدیریت بحران ” در محل بهشت زهرا (س) تهران و همچنین آرامستانهای مراکز استانها در دستور کار قرار گیرد؛ بهگونهای که همه دستگاههای مسئول در ارائه خدمات به خانواده معظم شهدا در حوادث مشابه، در قالب یک ساختار منسجم، توان ایفای نقش مؤثر و فوری را داشته باشند.
معاون توسعه مدیریت سازمان پزشکی قانونی گفت: با عنایت به رسالت ذاتی و تخصصی سازمان پزشکی قانونی کشور مبنی بر تعیین علت فوت و شناسایی هویت پیکرهای ارجاعی، بدینوسیله تأکید میشود که همه اقدامات کارشناسی انجامشده در فرآیند معاینه و بررسی اجساد، صرفاً معطوف به دو محور فوق بوده و از پرداختن به هرگونه حواشی یا تحلیلهای خارج از حدود وظایف تخصصی پرهیز میشود.
بر همین اساس، در معاینات انجامشده روی پیکرهای مطهر ارجاعی از شهدای جنگ ۱۲ روزه تحمیلی اخیر توسط رژیم صهیونیستی، گزارشهای صادره در دو قالب کلی شامل «پیکر متلاشیشده» و «صدمات متعدد ناشی از حادثه انفجار» تنظیم و اعلام شده است. ذکر آسیبهای قابل مشاهده نیز فقط در راستای تبیین و توجیه علت فوت و صرفاً به منظور درج در جواز دفن صورت گرفته و از هرگونه تحلیل در خصوص نحوه وقوع حادثه پرهیز شده است.
بدیهی است استفاده از واژگانی نظیر «اصابت مستقیم پرتابه»، «ریزش آوار»، «آتشسوزی» و موارد مشابه، در حیطه تحقیقات تخصصی مراجع قضایی و انتظامی قرار داشته و اظهارنظر در این خصوص خارج از صلاحیت مستقیم سازمان پزشکی قانونی است. چنانچه در ادامه، مقام قضائی درباره موضوعی ابهام یا سوالی مطرح کند، پاسخگویی این سازمان صرفاً در چارچوب رفع ابهام مطرحشده از سوی مرجع ذیصلاح خواهد بود.
فروزش با بیان اینکه براساس وظایف قانونی و تخصصی سازمان پزشکی قانونی کشور، این سازمان مکلف به انجام معاینه دقیق و مستندسازی کارشناسی تمام صدمات وارده به افراد مصدوم یا متوفی ارجاعی از سوی مراجع ذیصلاح است. در همین راستا، پیکر شهدای ارجاعی با دقت کامل مورد معاینه قرار گرفته و تمام صدمات و جراحات در قالب گزارش شرح معاینه جسد، طبق ضوابط علمی و دستورالعملهای سازمان، ثبت و مستندسازی شده است.
وی ادامه داد: همچنین در مواردی که مصدومینی از سوی مراجع قضائی به این سازمان معرفی میشوند، تمام صدمات وارده بر اساس اصول علمی و فرآیندهای استاندارد سازمان، ثبت و در قالب گواهی صدمات به مرجع قضائی مربوطه ارسال میشود. بدیهی است در صورت طرح مطالبه غرامت یا هرگونه پیگیری حقوقی، اقدام مقتضی صرفاً از طریق مراجع قضائی ذیربط امکانپذیر بوده و سازمان پزشکی قانونی فقط در چارچوب دستورهای قضائی اقدام خواهد کرد.
در تعیین درصد جانبازی مجروحان جنگ دخالتی نداریم
معاون توسعه مدیریت سازمان پزشکی قانونی گفت: همانگونه که در مطالب قبلی مورد تاکید قرار گرفت، تشخیص و مستندسازی صدمات وارده به مصدومان معرفیشده از سوی مراجع قضائی و همچنین ثبت صدمات منجر به فوت در پیکرهای ارجاعی (از جمله شهدای گرانقدر) و تعیین علت فوت، در حیطه وظایف قانونی سازمان پزشکی قانونی کشور قرار دارد.
وی گفت: بدیهی است این سازمان در فرآیند تعیین و تأیید درصد جانبازی نقشی مستقیم نداشته و صرفاً مدارک و مستندات مربوطه را برای بهرهبرداری در اختیار مراجع ذیربط از جمله مراجع قضائی و بنیاد شهید و امور ایثارگران قرار میدهد. تصمیمگیری نهایی در خصوص تعیین درصد جانبازی بر عهده کمیسیونهای تخصصی بنیاد شهید و امور ایثارگران خواهد بود.
مستندسازی جزئیات تلفات انسانی تجاوز اسرائیل برای پیگیری بینالمللی صورت گرفته؟
فروزش در پاسخ به سؤالی درباره مستندسازی تبعات مختلف تجاوز رژیم صهیونیستی برای پیگیری در نهادهای بینالمللی گفت: با عنایت به اینکه پیگیری ابعاد حقوقی و بینالمللی تلفات انسانی ناشی از تجاوزات رژیم صهیونیستی بر عهده سایر نهادها است، سازمان پزشکی قانونی کشور در چارچوب وظایف قانونی خود، اقدام به مستندسازی در دو حوزه ثبت و ارزیابی کارشناسی صدمات جسمانی در مصدومان ارجاعی و تنظیم شرح معاینه جسد در خصوص پیکرهای شهدای ارجاعی میکند.
وی ادامه داد: بدیهی است تمام مستندات مربوطه از جمله شرح معاینه پیکر، تصاویر و سایر مدارک معتبر، به مراجع ذیربط از جمله قوه قضائیه و وزارت امور خارجه برای بهرهبرداری قانونی و حقوقی ارائه خواهد شد و با توجه به رسالت تخصصی این مراجع پیگیریهای بینالمللی نیز حسب وظایف و صلاحیت ذاتی آن نهادها صورت خواهد گرفت. لذا این سازمان آمادگی کامل دارد حسب درخواست مراجع ذیصلاح، تمام مستندات مرتبط با مصدومان و شهدای جنگ ۱۲ روزه اخیر ناشی از تجاوزات رژیم اشغالگر قدس را برای اقدامات حقوقی – قضایی بینالمللی در اختیار مراجع فوق قرار دهد.
انتهای پیام/