شهرکرد – مدرس حوزه و دانشگاه در چهارمحال و بختیاری گفت: ایمان به امام جامعه و ولی خدا عامل جمع شدن مردم حول یک محور واحد و محبت مشترک است.
به گزارش گزارش خبرنگار مهر، حجتالاسلام والمسلمین مهدی طاهری شامگاه شنبه در مراسم عزاداری دهه دوم محرم در هیئت حضرت علی اصغر (ع) بارده با اشاره به اینکه تمام اتفاقات عالم حول نبردی میان خدا و رسولش و شیطان و اعوانش رقم میخورد و هر شخصی باید بداند در کجای این معادله قرار دارد، اظهار کرد: اشتباه در تشخیص جبهه در تاریخ کم نبوده و چه بسیار کسانی که در دعوای میان حق و باطل، دانسته یا نادانسته در سمت غلط جریان حق قرار گرفتند.
مدرس حوزه و دانشگاه در چهارمحال و بختیاری با ذکر اینکه کلیدواژه ولایت در این موضوع باید مورد توجه قرار گیرد، ادامه داد: ولی حکم پدری را دارد که مسئولیتهای متعدد را در خانواده بر عهده دارد و ولایت، سیستم مدیریت عالم است. خدا در قرآن نسبت به پذیرش مسئله ولایت از سوی مؤمنان تأکید دارد و قائل است مسلمان حق ندارد غیر حرف خدا و رسولش را اطاعت کند.
مفهوم شناسی ولایت طولی و ولایت عرضی
طاهری بیان کرد: خدا در قرآن همچنین تأکید دارد که مسلمانان حق ندارند زیر بار ظلم فراعنه و ظالمان بروند و یا ظلم دیگران را بپذیرند؛ این مفاهیم را در ادبیات دینی با عنوان ولایت طولی میشناسیم. این قسم ولایت، ولایت از سرپرستی پدر بر خانواده تا ولایت امام مسجد، ولایت فقیه، ولایت ائمه و پیامبر (ص) و ولایت خدا را شامل میشود.
وی با اشاره به فراز قرآنی «وَالْمُؤْمِنُونَ وَالْمُؤْمِنَاتُ بَعْضُهُمْ أَوْلِیَاءُ بَعْضٍ» (توبه/۷۱)، بیان کرد: پیامبر (ص)، ائمه (ع) و ولی فقیه جامعه تنها زمانی میتوانند نسبت به تشکیل حکومت ولایی اقدام کنند که عقد اخوت ایمانی بین مردم برقرار شود و عموم جامعه رابطه قوی و خوب داشته باشند و این، مفهوم ولایت عرضی است که بایسته و لازمه ولایت طولی به شمار میرود.
ایمان به ولی خدا؛ عامل وحدت و یکپارچگی جامعه
طاهری ایمان به ولی خدا را عامل جمع شدن مردم حول یک محور واحد و محبت مشترک برشمرد و افزود: اشتراک همه ما، محبت امیرالمومنین (ع) و حضرت اباعبدالله الحسین (ع) است که قلوب را به هم پیوند میدهد، در چنین شرایطی که امام و ولی خدا عشق واحد جامعه است، اختلاف و دعوا به حداقل میرسد و انسجام و وحدت اجتماعی شکل میگیرد.
وی در خصوص بایستههای ایجاد ولایت عرضی، تصریح کرد: شرط این انسجام و وحدت این است که همه یک عشق مشترک یعنی امام (ع) و باور عینی جامعه به ولی خدا را داشته باشند همچنان که مدینه حول محور پیامبر (ص) یا کوفه حول محبت امیرالمومنین (ع) قرار داشت.
طاهری اظهار کرد: انسان دارای اراده و اندیشه است پس امکان رسیدن به کمال را در سایه عقلمندی دارد و انسان از آنجا که موجودی اجتماعی بوده و از تنهایی چندان لذت نمیبرد، میتواند انتخاب کند که برای زندگی اجتماعی و دور هم بودن چه محور مشترک و چه محبتی را برگزیند.
انس و محبت، عامل تقویت روابط اجتماعی
این مدرس حوزه و دانشگاه با اشاره به اینکه انسان ذاتأ دوست دارد محبت کند و مورد محبت قرار گیرد، افزود: ابراز محبت مؤمنان به همدیگر عامل تقویت روابط اجتماعی بوده و مورد توصیه دین است. ولایت عرضی پدر یا همسر در خانواده یعنی آنکه او بتواند با محبت، قوام این نهاد را حفظ کند و با همسر و فرزندانش مأنوس و مألوف باشد.
طاهری با تصریح اینکه در ولایت عرضی جامعه باید با هم انس داشته باشد، ادامه داد: رذائلی همچون غیبت، تهمت، افترا و … باعث نابودی ولایت عرضی جامعه مؤمنین میشود و به ولایت طولی که ستون جامعه است، آسیب میزند.
وی کمال را دیگر ضرورت ولایت عرضی دانست و توضیح داد: مجالس و محافل حسینی و هر فعالیت و تعامل اجتماعی مؤمنان در کنار یکدیگر باید باعث کمال افراد شود و آنها را به آگاهی و تعقل و تفکر بیشتر وادارد. عزت و احترام نیز دیگر بایسته ولایت عرضی است که باعث آموزش و انتقال مفهوم عزتمندی و تکریم در جامعه میشود.
هیئت باید کمالآفرین باشد
طاهری با تأکید بر اینکه مسجد و هیئت و مدرسه و دانشگاه باید کمالآفرین و تربیت کننده باشد، اظهار کرد: کسی که خواه ناخواه با رفتارهای خود به ولایت عرضی آسیب میزند پیداست که تربیت لازم را دریافت نکرده و به سطح مطلوب نرسیده است؛ عزت و کمال جامعه برای چنین فردی موضوعیت ندارد بلکه خودش برایش مهم است.
وی با بیان اینکه ولایت عرضی به معنی دوری از خودخواهی و روی آوردن به دگرخواهی است، افزود: انسانی که خانواده و اطرافیانش یا همسایه و همشهری و هموطنش را دوست دارد، این محبت عامل ایحاد عزت و اقتدار جامعه اسلامی خواهد بود.
مؤمنان نسبت به هم بیتفاوت نیستند
طاهری عون و تعاون را از دیگر ضروریات ولایت عرضی عنوان کرد و افزود: عون یعنی بیتفاوت نبودن افراد جامعه نسبت به مشکلات و گرفتاریهای یکدیگر و مؤمنان جامعه اسلامی نسبت به همدیگر بیتفاوت نیستند.
وی اضافه کرد: ارتباط و انسجام و یکپارچگی همه افراد جامعه اسلامی با یکدیگر برای ایستادگی در برابر یک دشمن مشترک مهم است و امام جامعه در محوریت این محبت قرار دارد.