دوشنبه, ۲۲ اردیبهشت , ۱۴۰۴ | Monday, 12 May , 2025
پ
  • شناسه : 94855
  • 04 فروردین 1404 - 7:38
  • 14 بازدید
  • ۰ دیدگاه
  • ارسال توسط :

نطنز و فروریختن یک سردر؛ زنگ خطر برای همه بناها

نطنز و فروریختن یک سردر؛ زنگ خطر برای همه بناها
نطنز و فروریختن یک سردر؛ زنگ خطر برای همه بناها

هوشنگ فروغمند اعرابی، دکتری معماری و مدرس دانشگاه: ریزش سردر کاروانسرای تاریخی نطنز در اولین روز سال جدید، همانند اتفاقی مشابه برای بسیاری از بناهای تاریخی، در نگاه نخست می‌تواند امری طبیعی و ناگزیر جلوه کند و بدین ترتیب واکاوی علل چنین اتفاقاتی برای ما ضروری به نظر نرسد. در طی تاریخ از زمانی که انسان‌ها […]

هوشنگ فروغمند اعرابی، دکتری معماری و مدرس دانشگاه: ریزش سردر کاروانسرای تاریخی نطنز در اولین روز سال جدید، همانند اتفاقی مشابه برای بسیاری از بناهای تاریخی، در نگاه نخست می‌تواند امری طبیعی و ناگزیر جلوه کند و بدین ترتیب واکاوی علل چنین اتفاقاتی برای ما ضروری به نظر نرسد. در طی تاریخ از زمانی که انسان‌ها بناهایی را برپاداشته‌اند، همواره شاهد فرسایش، زوال و گاه ویرانی ساختمان‌هایی هستیم که به دلایلی عمرشان به سر آمده است. اما کاروانسرای تاریخی نطنز اینگونه نبود و حیات در آن ادامه داشت و چنین اتفاق ناخوشایندی را نمی‌توان صرفا به زلزله‌ای نسبتا کوچک مقیاس نسبت داد. اگر این رخداد را با فجایعی چون متروپل و پلاسکو مطابقت دهیم، آن‌گاه پرسش دیگری جای طرح پیدا می‌کند: آیا این‌همه را می‌توان تنها به عوامل طبیعی نسبت داد، یا ردپایی از سهل‌انگاری، ضعف نظارت و زنجیره‌ای از علل فنی در آن‌ها نهفته است؟

این چنین ویرانی‌هایی در ظاهر وابسته به علل طبیعی‌اند، اما در پس آنها گاه رخدادی انسانی را فریاد می‌زنند. مرمت ابنیه که باید در برابر شرایط طبیعی از خود مقاومت نشان دهد و در بحران‌هایی نظیر زمین‌لرزه‌های احتمالی تاریخی ایستادگی کنند، تحت سستی و بی‌توجهی و تقلیل جایگاه ابنیه تاریخی، فرو می‌ریزند. مسئله، فقط صرف بنای فروریخته نیست، بلکه ساختاری ذهنی-عینی است که برای جلوگیری از چنین فجایعی طراحی نشده است. ماحصل این آشفتگی، بدنه‌ای مهندسی است که نه از فواید مالی برخوردار است و نه از جایگاه اجتماعی. مهندسانی که در چرخه‌ای معیوب گرفتار شده‌اند، جایی میان ملاحظات اقتصادی و بی‌میلی ساختاری برای اجرای دقیق و صحیح اصول مهندسی. ارکانی که باید پشتوانه‌ای برای تضمین کیفیت بناها باشند، یا خاموش‌اند یا حضوری نمایشی دارند. در چنین وضعی، ساختمان نه‌تنها از زلزله، که در بدو اجرا از فروریختن درامان نیستند.

با این اوصاف می‌بینیم که ساختار اداری حاکم بر صنعت ساختمان، پیچیده و تو‌در‌تو، اما در نهایت در مقابل آنچه که باید باشد، بی‌اثر است. هیچ حلقه‌ای از این زنجیره مسئولیت واقعی کیفیت بنا را بر عهده نمی‌گیرد. قوانین وضع می‌شوند، اما ضمانت اجرایی ندارند. مهندسانی که باید ناظر و ضامن ایمنی ساختمان‌ها باشند، یا به دلایل مالی بی‌اثر شدند یا جایگاه حرفه‌ای آن‌ها در حدی نیست که صدای هشدارشان شنیده و جدی دانسته شود. بر خلاف شرایط فعلی سودآوری در ساخت‌وساز نباید تنها در احتکار مسکن یا حاصل از نگه‌داشت تراکم خلاصه شود. در حال حاضر توسعه مهندسی به تأمین مالی، آموزش و افزایش جایگاه حرفه‌ای آن وابسته است. کشورهای دیگر در مقابل حوادث طبیعی و کاستی‌های اصول و مقررات مهندسی این مسیر را با دقت پیموده‌اند.

در کشور زلزله خیر و بحرانی ژاپن، نظام تضمین کیفیت ساختمان‌ها، از طراحی تا نظارت، به طور موثری پایبند به اصول مهندسی است. مهندسان مسئولیت تمام مراحل طراحی و اجرای ساختمان را به‌عهده دارند و نظارت مستمر، از مرحله گودبرداری تا تکمیل نهایی، بر عهده تیم‌های تخصصی مستقل است. در آلمان، فرایند مهندسی در صنعت ساختمان، شفاف و مبتنی بر مسئولیت‌پذیری حرفه‌ای است. شرکت‌های بیمه، قبل از صدور بیمه‌نامه، تمامی الزامات ایمنی و طراحی را بررسی می‌کنند و در صورت مشاهده نقص، پروژه متوقف می‌شود. این مدل‌ها، نمونه‌هایی از چگونگی پیوند میان دانش مهندسی، نظارت و تأمین مالی هستند.

ما نیز در ایران بایستی از این تجربه‌ها بهره بگیریم. ایجاد نظام جامع بیمه‌گری برای سازه‌ها، تقویت سازمان‌های نظارتی مستقل، و ایجاد مدل‌های تأمین مالی پایدار برای جامعه مهندسی، می‌تواند راهی برای بازآفرینی اعتماد باشد. علاوه بر آن، ارتقای آموزش مهندسی و اصلاح ساختارهای صنفی، می‌تواند به افزایش کیفیت ساختمان‌ها کمک کند. بدنه مهندسی کشور چه در سطح ارکان نظام مهندسی و چه در سطح پروژه‌های عمرانی نیازمند درانداختن طرحی نو از نظر ساختاری اداری و جایگاه اجتماعی است تا نه‌تنها برای کارفرمایان، بلکه برای خود مهندسان نیز ارتقای کیفیت ساختمان نه به‌عنوان امری تفننی بلکه به مثابه ماموریت اصلی در عین داشتن مسئولیت کافی قلمداد گردد.

ریزش یک سردر، صدای فروریختن ساختارهای ناپیدای دیگری نیز هست. این زنگ خطری است که باید آن را جدی گرفت. اگر قرار است بنایی برپا بماند، باید پیکره‌ای از سازوکارهای مهندسی و اداری، آن را استوار نگاه دارد. تاریخ، تنها با نگهداری آثار گذشته زنده نمی‌ماند؛ بلکه با پی‌ریزی آینده‌ای که در آن، بناها نه قربانی طبیعت شوند و نه اسیر سهل‌انگاری، ادامه خواهد یافت.

 

هشدار مهم عضو شورای شهر تهران؛شهرداری می خواهد چک سفید امضا بگیرد 22 اردیبهشت 1404

هشدار مهم عضو شورای شهر تهران؛شهرداری می خواهد چک سفید امضا بگیرد

به گزارش اکوایران،در جریان سیصد و بیست و چهارمین جلسه شورا، لایحه «چگونگی سرمایه گذاری برای تولید در کلیه حوزه‌های شهری» مورد بررسی اعضاء قرار گرفت. محمد آخوندی، در توضیح لایحه فوق گفت: آنچه در لایحه ارائه شده کلی است و نیاز به بررسی بلندمدت دارد اما پس از بررسی‌ها و مشورت‌های انجام شده، رأی […]

روایت یک روز پرحاشیه درشورا؛ از نام‌گذاری ایالت‌های آمریکا به نام شهدای ایرانی تا  ماجرای بی پایان صندلی‌ها 22 اردیبهشت 1404

روایت یک روز پرحاشیه درشورا؛ از نام‌گذاری ایالت‌های آمریکا به نام شهدای ایرانی تا ماجرای بی پایان صندلی‌ها

به گزارش اکوایران،مهدی چمران در حاشیه جلسه امروز شورای شهر تهران با حضور در جمع خبرنگاران در مورد علت حریق یک هتل در تهران با بیان اینکه باید بررسی دقیقی صورت بگیرد که بدانیم آتش‌سوزی به چه علتی رخ داده است گفت:  اما به هر شکل رعایت ایمنی در چنین اماکنی که مراجعه به آنها […]

وام ودیعه مسکن؛ مجردها مشمول تسهیلات با شرایط خاص 21 اردیبهشت 1404

وام ودیعه مسکن؛ مجردها مشمول تسهیلات با شرایط خاص

به گزارش اکوایران، طبق مصوبات جدید قانون جهش تولید مسکن، وام ودیعه مسکن در تهران و دیگر شهرها به ترتیب با سقف‌های ۲۷۵ میلیون تومان در تهران، ۲۱۰ میلیون تومان در مراکز استان‌ها و ۱۴۰ میلیون تومان در سایر شهرها به مستأجران پرداخت می‌شود. این وام با هدف تسهیل شرایط اجاره‌بها به‌ویژه در کلان‌شهرها و […]

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

بازگشت یک خواننده به عرصه موسیقی با «دلتنگی» 22 اردیبهشت 1404

بازگشت یک خواننده به عرصه موسیقی با «دلتنگی»

پس از چند سال فعالیت محدود، اسماعیل مقیمی خواننده و نوازنده موسیقی ایرانی با قطعه‌ای تازه به نام «دلتنگی» بازگشته است.

تمدید مهلت ارسال آثار به مسابقه نقد سریال‌های نمایش خانگی 22 اردیبهشت 1404

تمدید مهلت ارسال آثار به مسابقه نقد سریال‌های نمایش خانگی

بنا به اعلام دبیر دومین مسابقه نقد سریال‌های نمایش خانگی، مهلت ارسال آثار تا ۵ خرداد تمدید شد.

روایت کُرال هفت شهر عشق در تالار رودکی 22 اردیبهشت 1404

روایت کُرال هفت شهر عشق در تالار رودکی

گروه کُر «اردیبهشت» در روزهای پایانی اردیبهشت طی ۲ شب «هفت‌شهر عشق در دیوان شمس» را با رهبری حمید عسکری در تالار رودکی روی صحنه می‌برد.

عکس‌های حمیدرضا آذرنگ از بوموسی به نمایش درمی‌آید 22 اردیبهشت 1404

عکس‌های حمیدرضا آذرنگ از بوموسی به نمایش درمی‌آید

گالری کارشیو این هفته میزبان نمایشگاهی از عکس‌های حمیدرضا آذرنگ از جزیره ابوموسی می‌شود.

«بی‌ سروصدا» صاحب پوستر شد 22 اردیبهشت 1404

«بی‌ سروصدا» صاحب پوستر شد

پوستر فیلم سینمایی «بی سروصدا» در آستانه اکران عمومی در سینماهای سراسر کشور منتشر شد.

کارخانه‌های نوآوری موتور محرک اکوسیستم دانش‌بنیان کشور هستند 20 اردیبهشت 1404

کارخانه‌های نوآوری موتور محرک اکوسیستم دانش‌بنیان کشور هستند

معاون علمی رئیس‌جمهور در کرمانشاه گفت:کارخانه‌های نوآوری موتور محرک اکوسیستم دانش‌بنیان کشور هستند، متأسفانه برخی از استان‌های بزرگ هنوز از داشتن چنین کارخانه‌هایی محروم‌اند، در حالی که این مراکز نقشی کلیدی در اتصال صنعت به فناوری و شرکت‌های دانش‌بنیان دارند.

ظرفیت‌های کشاورزی کرمانشاه نیازمند فناوری‌های نوین است 20 اردیبهشت 1404

ظرفیت‌های کشاورزی کرمانشاه نیازمند فناوری‌های نوین است

استاندار کرمانشاه با اشاره به ظرفیت‌های کشاورزی استان کرمانشاه گفت: استان کرمانشاه با ۹۰۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی، پنج درصد از تولیدات کشاورزی کشور را به خود اختصاص داده است، رقمی که با استان تهران با تنها ۲۷۰ هزار هکتار اراضی برابر است و این مقایسه نشان‌دهنده تأثیر بهره‌گیری از روش‌های نوین، سیستم‌های هوشمند و دانش‌بنیان در افزایش بهره‌وری است.

لزوم تحول در زیست‌بوم فناوری خراسان رضوی 16 اردیبهشت 1404

لزوم تحول در زیست‌بوم فناوری خراسان رضوی

در نشست زیست‌بوم فناوری خراسان رضوی، مسئولان پارک علم و فناوری و دانشگاه فردوسی مشهد با انتقاد از محدودیت‌های بوروکراتیک و نابرابری در تخصیص منابع، بر ضرورت حل موانع تجاری‌سازی علم و حمایت واقعی از شرکت‌های دانش‌بنیان تأکید کردند.

14 اردیبهشت 1404

فعالیت ۱۲۴ واحد صنعتی دانش بنیان در قزوین

مدیرکل صمت استان قزوین از ثبت و فعالیت ۱۲۴واحد صنعتی دانش بنیان در راستای افزایش بهره وری در تولید خبرداد.

گوگل در آستانه فروپاشی؟ خطر تجزیه غول فناوری حالا از همیشه جدی‌تر است 09 اردیبهشت 1404

گوگل در آستانه فروپاشی؟ خطر تجزیه غول فناوری حالا از همیشه جدی‌تر است

گوگل پس از شکست در پرونده انحصار تبلیغات، از دوشنبه برای حفظ مرورگر کروم در دادگاه ضدانحصار جستجو مبارزه خواهد کرد.

افزایش ظرفیت سفر به نجف در محرم 20 اردیبهشت 1404

افزایش ظرفیت سفر به نجف در محرم

نجف یکی از شهر‌های مهم عراق است که هر‌ساله مسافران و زائران زیادی به آن سفر می‌کنند. ایرانی‌ها نیز در ایام مختلف سال به این‌شهر سفر می‌کنند. معمولا در ماه‌های محرم و صفر، تعداد مسافرانی که به عراق و نجف سفر می‌کنند، بسیار بیشتر از دیگر روز‌های سال است.

همراه داشتن این وسایل برای سفر حج ممنوع است 16 اردیبهشت 1404

همراه داشتن این وسایل برای سفر حج ممنوع است

زائران بیت الله الحرام باید پیش از سفر حج تمتع مدارک لازم برای سفر را به همراه داشته باشند و از آوردن برخی وسایل و داروهای ممنوعه داخل هواپیما خودداری کنند.

هتل‌های نزدیک به دریاچه وان و نحوه رزرو آن‌ها 16 اردیبهشت 1404

هتل‌های نزدیک به دریاچه وان و نحوه رزرو آن‌ها

دریاچه وان به عنوان بزرگترین دریاچه ترکیه یکی از مقاصد گردشگری جذاب برای توریست‌ها و مسافران خارجی است. بسیاری از گردشگران هنگام سفر به شهر وان می‌خواهند در هتل‌های نزدیک به این دریاچه اقامت داشته باشند تا برای تفریح و گردش در این منطقه راحت رفت‌وآمد کنند. به همین دلیل باید برای رزرو هتل در وان دقت زیادی به خرج داده و تمام موارد را مورد بررسی قرار داد.

تاریخ دقیق ثبت نام اربعین مشخص شد 15 اردیبهشت 1404

تاریخ دقیق ثبت نام اربعین مشخص شد

پورجمشیدیان گفت: موضوع ثبت نام زائران نیز از ابتدای ماه محرم آغاز خواهد شد. بحث بیمه زائران نیز امروز مشخص شد، شرکت بیمه زائران به زودی اعلام خواهد شد. بحث پارکینگ‌ها و چگونگی استقرار خودروها در پارکینگ‌ها نیز مقرر شد.

احتمال سفر بدون ویزا به مصر جدی شد! 15 اردیبهشت 1404

احتمال سفر بدون ویزا به مصر جدی شد!

است. تحقق آن، مستلزم اراده سیاسی قوی در سطح دولت‌های عضو است. از این‌رو، پیشنهاد می‌کنم نشستی اختصاصی میان وزرای گردشگری کشورهای عضو برای پیگیری این موضوع راهبردی برگزار شود.

عبدالقادر امام همچنین با اشاره به ظرفیت‌های مالی و نهادی موجود برای تأسیس صندوق مشترک سرمایه‌گذاری گردشگری، اظهار کرد: دبیرخانه D۸ در حال مذاکره با بانک توسعه اسلامی است و طرح مفهومی این صندوق به معاونت بانک در جده ارائه شده است. انتظار می‌رود کشورهای عضو نیز با مشارکتی فعال، روند نهایی‌سازی و تأسیس این نهاد مالی را تسریع بخشند.

بازدید دانشجویان دکتری و اساتید دانشگاه تهران از دانشگاه موصل 22 اردیبهشت 1404

بازدید دانشجویان دکتری و اساتید دانشگاه تهران از دانشگاه موصل

جمعی از استادان و دانشجویان دکتری مطالعات منطقه‌ای دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران، از دانشگاه موصل بازدید کردند.

ساماندهی مؤسسات آموزش عالی یکی از اقدامات شاخص دولت سیزدهم بود 22 اردیبهشت 1404

ساماندهی مؤسسات آموزش عالی یکی از اقدامات شاخص دولت سیزدهم بود

معاون سابق آموزشی وزارت علوم اجرای جدی آمایش آموزش عالی با تمرکز بر ساماندهی مؤسسات آموزش عالی (به‌ویژه دانشگاه پیام‌نور و علمی‌کاربردی) به‌عنوان اقدامات شاخص دولت سیزدهم نام برد.

پیام تسلیت معاون دانشجویی وزارت بهداشت برای درگذشت دانشجوی پرستاری 22 اردیبهشت 1404

پیام تسلیت معاون دانشجویی وزارت بهداشت برای درگذشت دانشجوی پرستاری

معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت به دنبال درگذشت دانشجوی رشته پرستاری دانشگاه علوم پزشکی زاهدان پیام تسلیت صادر کرد.

دانشگاه امیرکبیر میزبان اولین المپیاد ورزش‌های فناورانه دانشجویی 22 اردیبهشت 1404

دانشگاه امیرکبیر میزبان اولین المپیاد ورزش‌های فناورانه دانشجویی

اولین المپیاد ورزش‌های فناورانه دانشجویی در بخش دختران شهریورماه سال جاری به میزبانی دانشگاه صنعتی امیرکبیر برگزار می شود.

مقام معظم رهبری نقشه راه چند قرن حوزه علمیه را ترسیم کردند 22 اردیبهشت 1404

مقام معظم رهبری نقشه راه چند قرن حوزه علمیه را ترسیم کردند

نماینده ولی فقیه در استان لرستان گفت: مقام معظم رهبری در منشور ۲۰ صفحه‌ای به حوزه‌های علمیه نقشه راه چند قرن آینده حوزه‌های علمیه را ترسیم کردند.