وجه التزام کیفری چیست؟
وجه التزام کیفری چیست؟

می‌دانید که هر قرارداد قانونی نیاز به شرط و شروط مختص به خود به عنوان ضمانت اجرایی دارد. این شروط برای محافظت حق یکی از طرفین در صورت تخلف طرف مقابل در نظر گرفته می‌شود.

می‌دانید که هر قرارداد قانونی نیاز به شرط و شروط مختص به خود به عنوان ضمانت اجرایی دارد. این شروط برای محافظت حق یکی از طرفین در صورت تخلف طرف مقابل در نظر گرفته می‌شود. به عنوان مثال در صورتی که یکی از طرفین قرارداد از زمان شروع تا پایان پروژه برنامه‌ریزی دقیقی نداشته باشد و کار را به موقع طبق زمانی که از قبل تعیین شده است، تحویل ندهد، فرد مقابل می‌تواند با وجود شروط ضمن قرارداد مطالبه جبران ضرر و زیان وارده را داشته باشد.

نکته حائز اهمیت این است که وقتی دو نفر قراردادی می‌بندند، قرارداد بین آن‌ها لازم الاجرا است، یعنی دو طرف مکلف و موظف به اجرای آن هستند. اگر در هنگام اجرای قرارداد یکی از دو طرف قرارداد به تعهد خود عمل ننماید، مبلغی را برای جبران انجام ندادن تعهد باید به طرف دیگر پرداخت کند. در حقوق به این مبلغ وجه التزام گفته می شود. در واقع وجه التزام خسارت دیرکرد در اجرای قرارداد محسوب می شود.

در این مطلب قصد داریم به قرار وجه التزام کیفری، صدور قرار تامین کیفری و سایر موارد دیگر بپردازیم. بنابراین اگر شما نیز در این باره سوال دارید و نیاز به مشاوره حقوقی آنلاین دارید تا انتها همراه ما باشید.

وجه التزام چیست؟

اگر برای شما هم سوال است که وجه التزام چیست در پاسخ باید بگوییم که تعیین وجه التزام کیفری یا قرار وجه التزام کیفری به عنوان یکی از قرارهای تأمین صادره از سمت دادسرا شناخته می‌شود. با تعیین وجه التزام، دادگاه قادر خواهد بود تا فردی که مرتکب خسارت شده را وا‌دار به حضور به موقع در جلسات دادرسی کند.

در این شرایط فردی که باعث خسارت شده است باید مبلغی را به عنوان تضمین حضور به موقع در دادسرا به دادسرا دهد. قابل ذکر است که این مبلغ که از سمت فرد خاطی پرداخت می‌شود نزد دادگاه امانت است و تا هنگامی که فرد خاطی در جلسات دادرسی حضور پیدا کند، نزد دادگاه امانت می‌ماند. اما در صورتی که فرد مورد نظر در جلسات دادرسی بدون داشتن عذر موجه حاضر نشود، وجه ارائه شده بابت وجه التزام توسط مراجع قضایی برداشته شده و به صندوق دولت واریز خواهد شد.

با تعیین این وجه، فردی که مرتکب خطا یا خسارت شده ملزم است تا در جلسات دادرسی حضور پیدا کند و نمی‌تواند از پرداخت خسارت‌های وارده به طرف مقابل فرار کند.

قرار التزام به حضور با تعیین وجه التزام

در تعریف قرار وجه التزام باید بگوییم که قرار التزام به حضور با تعیین وجه التزام از جمله قرارهایی است که از سوی دادسرا صادر می‌شود . دادسرا با تعیین وجه التزام ، متهم را مجبور به حضور به موقع در دادسرا می‌کند. مقام قضایی در واقع در مواردی که اتهام فرد سنگین محسوب نشود ممکن است بر حسب شرایط اجتماعی، خانوادگی و فرهنگی متهم مبادرت به صدور قرار التزام به حضور با تعیین وجه التزام کند‌. قرار التزام به حضور با تعیین وجه التزام به این معنی است که فرد خاطی یا همان متهم باید مبلغی را تحت عنوان تضمینی برای حضور به موقع در دادسرا به دادسرا پرداخت کند. اگر فرد در زمانی که باید در دادسرا حضور داشته باشد بدون هیچ‌گونه عذر موجهی از حضور در دادسرا فرار کند وجهی که به دلیل الزام به دادگاه پرداخت کرده است توسط مراجع قضایی اخذ شده و به صندوق دولت داده خواهد شد.

مقام قضایی با صدور قرار وجه التزام متهم را مجبور می‌کند تا در صورتی که به دادسرا احضار شد در جلسات حضور پیدا کند. متهمی که بدون عذر موجه حضور نیابد یا عذر موجه خود را اعلام نکند، به دستور بازپرس جلب می‌شود. به طور کلی مواردی که در قانون آیین دادرسی کیفری عذر موجه پذیرفته می‌شود شامل موارد زیر است:

  1. بیماری متهم و بیماری سخت والدین او، همسر یا اولاد وی که مانع از حضور او در جلسات شود.
  2. فرد خاطی در توقیف یا حبس باشد.
  3. ابتلاء به حوادث مهم مانند بیماری های واگیردار و بروز حوادثی مانند سیل و زلزله که موجب عدم امکان تردد او شود.
  4. نرسیدن یا دیر رسیدن احضاریه از سمت دادگاه به صورتی که مانع از حضور او شود.
  5. و…

همچنین لازم به ذکر است که در چنین مواقعی کمک از یک مشاور حقوقی می‌تواند بسیار تاثیر گذار باشد‌.

هدف از قرار التزام به حضور با تعیین وجه التزام چیست؟

در پاسخ به سوال هدف از قرار التزام به حضور با تعیین وجه التزام چیست؟ باید به صورت مختصر توضیح دهیم که هدف از این کار این است دادسرا با صدور قرار التزام به حضور با تعیین وجه، دادسرا، متهم را به حضور به موقع در دادسرا ملزم کند و فرد خاطی نتواند از ضرر و آسیبی که به فرد دیگری وارد کرده است فرار کند.

صدور قرار تامین کیفری

آیا می توان به مبلغ قرار وجه التزام اعتراض کرد؟

در صورتی که متهم در قرار التزام به حضور با تعیین وجه التزام، نسبت به دستور صادر شده مبنی بر اخذ وجه التزام، اعتراض داشته باشد این حق برای او محفوظ شده است و قادر خواهد بود در دادگاه کیفری ۲ نسبت به این حکم صادر شده اعتراض کند. اما قابل ذکر است که اعتراض تنها در موارد خاصی در قانون و ظرف ۱۰ روز از تاریخ ابلاغ دستور قابل انجام است.

در چنین مواقعی استفاده از مشاوره حقوقی تلفنی می‌تواند بسیار کمک کننده باشد. مجموعه کارمنتو یکی از مراکزی است که می‌تواند در این زمینه به شما عزیزان کمک کند. در این مجموعه ارتباط به صورت آنلاین تلفنی و از طریق VOIP خواهد بود و تماس به صورت فوری و در کوتاه‌ترین زمان ممکن با کارشناسان متخصص و برتر کشور برقرار می‌شود.

سخن پایانی

در این مطلب به صدور قرار تامین کیفری و تعریف قرار وجه التزام پرداختیم و نکات مهمی را در این باره برای شما عزیزان بیان کردیم. دقت داشته باشید که کمک گرفتن از افراد با تجربه و مراکز معتبر می‌تواند تاثیر زیادی در روند کار شما داشته باشد.

اگر که نیاز به راهنمایی در این زمینه دارید توصیه ما به شما کمک گرفتن از متخصصین با تجربه کارمنتو است. در این مجموعه بیش از ۳۵۰ مشاور برتر کشور حضور دارند و امکان دریافت مشاوره فوری در هر جای ایران در لحظه و زیر یک دقیقه با شارژ اولیه رایگان وجود دارد و می‌توانید اطمینان داشته باشید که اطلاعات شما نزد این مجموعه محرمانه خواهد بود.