قانون هوای «پاک» همچنان خاک می‌خورد؛ نوسازی خودروها راه‌حلی برای کاهش آلودگی؟ - اکسپرسنا

قانون هوای «پاک» همچنان خاک می‌خورد؛ نوسازی خودروها راه‌حلی برای کاهش آلودگی؟ - اکسپرسنا | اکسپرسنا
دوشنبه, ۳۰ تیر , ۱۴۰۴ | Monday, 21 July , 2025
پ
  • شناسه : 31365
  • 26 آذر 1403 - 13:39
  • 27 بازدید
  • ۰ دیدگاه
  • ارسال توسط :

قانون هوای «پاک» همچنان خاک می‌خورد؛ نوسازی خودروها راه‌حلی برای کاهش آلودگی؟

قانون هوای «پاک» همچنان خاک می‌خورد؛ نوسازی خودروها راه‌حلی برای کاهش آلودگی؟
قانون هوای «پاک» همچنان خاک می‌خورد؛ نوسازی خودروها راه‌حلی برای کاهش آلودگی؟

به گزارش اکوایران، احمد طاهری، مدیرکل مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست، از ناکامی در اجرای بسیاری از تکالیف قانون هوای پاک مصوب سال ۱۳۹۶ خبر داد و گفت: «این قانون بیش از ۱۷۰ تکلیف برای ۱۱ دستگاه اجرایی مشخص کرده بود، اما در بسیاری از موارد این تکالیف اجرایی نشده است.» […]

به گزارش اکوایران، احمد طاهری، مدیرکل مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست، از ناکامی در اجرای بسیاری از تکالیف قانون هوای پاک مصوب سال ۱۳۹۶ خبر داد و گفت: «این قانون بیش از ۱۷۰ تکلیف برای ۱۱ دستگاه اجرایی مشخص کرده بود، اما در بسیاری از موارد این تکالیف اجرایی نشده است.»

طاهری تأکید کرد که وضعیت کنونی آلودگی هوا نتیجه عدم اجرای این تکالیف در سال‌های گذشته است و در حالی که اقدامات مثبت در برخی حوزه‌ها انجام شده، این اقدامات برای مقابله با آلودگی هوا کافی نبوده است.

او به حذف سرب از بنزین و کاهش آلایندگی ناشی از سولفور در سوخت دیزل به عنوان نمونه‌هایی از این اقدامات اشاره کرد و افزود: «رفع آلودگی هوا در کلان‌شهرها شدنی است، اما اقدامات بیشتری نیاز است.»

کاهش ۴۰ درصدی از آلایندگی هوای تهران

او همچنین با اشاره به سهم ناوگان حمل‌ونقل در آلودگی هوای تهران، گفت: «حدود ۶۰ درصد از آلاینده‌های ذرات و ۸۰ درصد از آلاینده‌های گازی مربوط به ناوگان حمل‌ونقل است.»

به گفته طاهری، بر اساس یک مطالعه در سال ۱۳۹۵، میزان انتشار ۱۷ هزار خودروی سواری بررسی شده است و نتیجه نشان می‌دهد که حدود ۴۰ درصد انتشار ذرات ناوگان حمل‌ونقل از ۱۰ درصد این ناوگان است، این یعنی اگر تنها ۱۰ درصد ناوگان ما نوسازی شود و فرسوده‌ها از رده خارج شود، ‌۴۰ درصد آلایندگی هوا در تهران کاهش پیدا می‌کند.

بنا به گزارش تسنیم، مدیرکل مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست به معضل ۲۴ میلیون خودروی فرسوده در کشور اشاره کرد و توضیح داد که طبق قانون هوای پاک، باید این خودروها از رده خارج می‌شدند، اما در عمل توجه کافی به این موضوع نشده است.

او افزود: «در سال ۹۹، تنها ۶ هزار خودروی فرسوده از رده خارج شد، در حالی که در قبال تولید یک میلیون خودرو، باید تعداد بیشتری از خودروهای فرسوده اسقاط می‌شدند.»

طاهری همچنین از تغییرات قانون اسقاط خودرو و تأثیر آن بر افزایش آمار اسقاط خبر داد و گفت: «در سال ۱۴۰۲، ۷۰ هزار خودرو از رده خارج شد و در سال ۱۴۰۳ این تعداد به ۲۰۰ هزار خودرو رسید.»

او افزود: «این تغییرات نشان می‌دهد که اجرای قانون هوای پاک تنها به بودجه محدود نمی‌شود و با یک آیین‌نامه می‌توان گام‌های مؤثری برداشت.»

قانون هوای پاک مصوب ۱۳۹۶

قانون هوای پاک از سال ۹۶ جایگزین قانون «نحوه جلوگیری از آلودگی هوا» شد. این قانون در  ۳۴ ماده و ۳۹ تبصره تصویب شده و در این قانون حدود ۱۷۶ «تکلیف‌ – دستگاه» احصا شده است. تکلیف – ‌دستگاه یعنی موضوعی مانند نوسازی حمل و نقل عمومی متوجه چندین دستگاه است که این موارد احصا است.

این قانون بر اساس ۳۴ ماده خود ۲۱ دستگاه اجرایی از جمله وزارت کشور، وزارت نفت، وزارت نیرو، نیروی انتظامی، شهرداری، صدا و سیما و.. را مکلف کرده است که هر یک به‌ تناسب وظایف خود، اقداماتی را برای کنترل آلودگی هوا در کشور اجرایی کنند.

در میان مهم‌ترین وظایف دستگاه‌های اجرایی شهرداری‌ با سه وظیفه بیشترین مسئولیت را در اجرای قانون هوای پاک دارد.

مهم‌ترین وظایف دستگاه‌های اجرایی با بیشترین میزان اثرگذاری بر کاهش آلودگی هوا:

  1. اجرای طرح «کهاب (کاهش، هدایت، انتقال و بازیافت بخار بنزین) در جایگاه‌های بنزین» باتوجه به ماده ۲ قانون هوای پاک و ماده ۱۶ آیین نامه فنی بر عهده وزارت نفت است.

  2. اجرای ماده ۶ قانون هوای پاک با موضوعات «معاینه فنی خودرو و موتوسیکلت» و «معاینه فنی کامیون و اتوبوس» به ترتیب نیازمند همکاری وزارت کشور و وزارت راه و شهرسازی است.

  3. متولی قانونی «اعمال قانون وسایل نقلیه دودزا و فاقد معاینه فنی» باتوجه به ماده ۶ قانون هوای پاک پلیس راهور فراجا است.

  4. «ساماندهی ترافیک شهری» باتوجه به ماده ۷ قانون هوای پاک بر عهده شهرداری‌هاست.

  5. با استناد به ماده ۸ قانون هوای پاک و ماده ۱۰ قانون سازماندهی صنعت خودرو «اسقاط وسایل نقلیه فرسوده» بر عهده وزارت صمت است.

  6. متولی قانونی «توسعه حمل و نقل عمومی شهری» باتوجه به ماده ۱۰ قانون هوای پاک بر عهده وزارت کشور و شهرداری‌هاست.

  7. «کنترل آلایندگی نیروگاه‌ها» طبق ماده ۱۳ و «توسعه انرژی‌های تجدید پذیر» طبق ماده ۱۹ قانون هوای پاک وزارت نیرو است.

  8. متولی قانونی «نظارت بر انجام معاینه فنی موتورخانه‌ها» باتوجه به ماده ۱۷ قانون هوای پاک سازمان ملی استانداردها تعیین شده است.

  9. باتوجه به ماده ۱۸ قانون هوای پاک عهده دار«استاندارد سازی مازوت مصرفی در نیروگاه‌ها و صنایع و استانداردسازی نفت‌گاز و بنزین» وزارت نفت است.

  10. «جلوگیری از پسماندسوزی (پسماند شهری و کشاورزی)» باتوجه به ماده ۲۰ قانون هوای پاک برعهده دو ارگان وزارت جهاد کشاورزی و شهرداری گذاشته شده است.

هوای تهران برای گروه‌های حساس، ناسالم است 22 تیر 1404

هوای تهران برای گروه‌های حساس، ناسالم است

به گزارش اکوایران، شرکت کنترل کیفیت هوای تهران اعلام کرد: در حال حاضر کیفیت هوای تهران با شاخص ۱۰۲ در وضعیت نارنجی و برای گروه‌های حساس جامعه آلوده است. همچنین طی ۲۴ ساعت گذشته میانگین شاخص کیفیت هوا بر روی عدد ۹۰ قرار داشت و کیفیت هوای تهران قابل قبول بود. شاخص کیفیت هوا (AQI) […]

وام ۲۵۰ میلیونی بانک مسکن به واحدهای آسیب‌دیده از جنگ 22 تیر 1404

وام ۲۵۰ میلیونی بانک مسکن به واحدهای آسیب‌دیده از جنگ

عضو هیئت مدیره بانک مسکن از پرداخت وام تا سقف ۲۵۰ میلیون تومانی تعمیر و بازسازی برای واحدهای آسیب دیده از جنگ تحمیلی رژیم صهیونیستی خبر داد.  به گزارش اکوایران، سید محسن فاضلیان عضو هیئت مدیره بانک مسکن اظهار کرد: آن دسته از هموطنانی که واحدمسکونی یا محل کسب وکار آن‌ها بر اثر حمله ددمنشانه […]

آخرین جزییات از فرآیند برگزاری نوبت دوم کنکور ۱۴۰۴ 22 تیر 1404

آخرین جزییات از فرآیند برگزاری نوبت دوم کنکور ۱۴۰۴

به گزارش اکوایران، سازمان سنجش در اطلاعیه خود خطاب به داوطلبان کنکور یادآور شده است: ۱- فرآیند برگزاری آزمون صبح‌ها رأس‌ ساعت‌ ۷:۳۰ و عصر ساعت ۱۵ آغاز می‌شود و دربِ حوزه‌های امتحانی به ترتیب رأس‌ ساعت‌ ۷ صبح و ۱۴:۳۰ عصر بسته خواهد شد. لازم است قبل از بسته شدن درب ورودی در حوزه […]

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

بازپخش مستند «تارکد» با تمرکز بر پرونده‌های امنیتی تاریخ انقلاب اسلامی 30 تیر 1404

بازپخش مستند «تارکد» با تمرکز بر پرونده‌های امنیتی تاریخ انقلاب اسلامی

مجموعه مستند «تارکد» به کارگردانی محمدصالح نیکنام، بار دیگر از روز یکشنبه ۳۰ تیرماه روی آنتن شبکه افق می‌رود.

خبرنگاران پژواک حقیقت هستند؛ افتخار می‌کنیم رسانه مردمی شجاع هستیم 30 تیر 1404

خبرنگاران پژواک حقیقت هستند؛ افتخار می‌کنیم رسانه مردمی شجاع هستیم

رئیس صداوسیما با اشاره به شجاعت، ایستادگی و مقاومت مردم در جنگ ۱۲ روزه بیان کرد که افتخار می کنیم رسانه این مردم شجاع هستیم.

30 تیر 1404

اپرای عروسکی عاشورا

30 تیر 1404

آیین بزرگداشت شهدای رسانه در نبرد با رژیم صهیونیستی

کارزاری با امضای مهمانان خارجی صداوسیما؛ تندیس‌ درویش در دست سحر امامی 30 تیر 1404

کارزاری با امضای مهمانان خارجی صداوسیما؛ تندیس‌ درویش در دست سحر امامی

مهمانان خارجی صداوسیما کارزار محکومیت تروریسم علیه رسانه را به صورت نمادین امضا کردند.

حمایت اضطراری از کسب‌وکارهای دیجیتال وارد فاز اجرایی شد 22 تیر 1404

حمایت اضطراری از کسب‌وکارهای دیجیتال وارد فاز اجرایی شد

فرآیند حمایت اضطراری از کسب‌وکارهای آسیب‌دیده در زیست‌بوم اقتصاد دیجیتال که به‌دنبال جنگ تحمیلی ۱۲ روزه رژیم صهیونیستی آغاز شده بود، وارد مرحله جدیدی شد و معرفی متقاضیان واجد شرایط به بانک عامل از این هفته آغاز می‌شود.

معاون وزیر ارتباطات: اجرای اینترنت طبقاتی مخالف توسعه اقتصادی است 22 تیر 1404

معاون وزیر ارتباطات: اجرای اینترنت طبقاتی مخالف توسعه اقتصادی است

معاون سیاست‌گذاری وزارت ارتباطات سیاست‌گذاری نادرست، مداخله‌های نابه‌جا و قیمت‌گذاری دستوری را از عوامل موثر در کاهش تاب‌آوری این کسب‌وکارها در شرایط بحرانی خواند. او همچنین اعلام کرد که موضع وزارت‌خانه در برابر سیاست فیلترینگ گسترده و دسترسی عده‌ای خاص به اینترنت «مقابله‌ای» بوده است.

۳ برابر شدن اخراج‌ها در سال ۲۰۲۵؛ هوش مصنوعی مقصر اصلی است 09 تیر 1404

۳ برابر شدن اخراج‌ها در سال ۲۰۲۵؛ هوش مصنوعی مقصر اصلی است

در حالی که مدیران عامل شرکت‌های بزرگ فناوری می‌گویند هوش مصنوعی تنها ابزار برای کمک به کارکنان است، اما پیام‌های داخلی و یادداشت‌های ارسالی به سرمایه‌گذاران آن‌ها، حاکی از آن است که شغل بسیاری از کارکنان در معرض تهدید جدی است و شاید همین حالا هم بسیاری از افراد شغل خود را از دست داده باشند.

مشاور وزیر ارتباطات خبر داد: کاهش ۸۰ درصدی درآمد برخی کسب‌وکارهای اینترنتی 06 تیر 1404

مشاور وزیر ارتباطات خبر داد: کاهش ۸۰ درصدی درآمد برخی کسب‌وکارهای اینترنتی

ارزیابی اولیه مشاور وزیر ارتباطات از کاهش ۸۰ درصدی درآمد برخی‌ کسب‌وکارهای اینترنتی خبر می‌دهد.

اعلام آمادگی اتحادیه کسب‌وکارهای مجازی برای همکاری با دولت در مدیریت بحران 26 خرداد 1404

اعلام آمادگی اتحادیه کسب‌وکارهای مجازی برای همکاری با دولت در مدیریت بحران

رضا الفت‌نسب رئیس اتحادیه کشوری کسب‌وکارهای مجازی در نامه‌ای به رئیس جمهور نسبت به همکاری با دولت برای رفع مشکلات احتمالی در شرایط فعلی کشور اعلام آمادگی کرده و ظرفیت زیست‌بوم کسب‌وکارهای مجازی و مبتنی بر فناوری را برای کاهش مشکلات را مناسب ارزیابی کرد.

شرایط بازدید از موزه‌ها بعد از جنگ ۱۲ روزه چگونه است؟ 23 تیر 1404

شرایط بازدید از موزه‌ها بعد از جنگ ۱۲ روزه چگونه است؟

امکان بازگشایی تدریجی اماکن فرهنگی ‌تاریخی کشور فراهم شدهاست و مخاطبان می‌توانند از موزه‌ها، پایگاه‌های میراثی و اماکن فرهنگی‌تاریخی بازدید کنند.

فاجعه در اصفهان/ تخریب شبانه آثار تاریخی با بولدزر 22 تیر 1404

فاجعه در اصفهان/ تخریب شبانه آثار تاریخی با بولدزر

مدیرکل میراث فرهنگی استان اصفهان ضمن تأیید تخلف صورت‌گرفته در خصوص حفاری غیرمجاز شبانه در عرصه تاریخی مسجد کمرزرین گفت: به من گزارش دادند که شهرداری با حدود دو تا سه بیل مکانیکی و چندین کمپرسی در حال خاک‌برداری در گذر کمرزرین است.

لیستی از چند غذای روسی که هر ایرانی باید امتحان کند 18 تیر 1404

لیستی از چند غذای روسی که هر ایرانی باید امتحان کند

غذای روسی ترکیبی از سنت‌های قدیمی، تاریخ غنی و طعم‌های دلچسب است. از سوپ‌های گرم و آرامش‌بخش گرفته تا غذاهای لذیذی که در جشن‌های سلطنتی سرو می‌شدند. هر لقمه از این فرهنگ، قصه‌ای از گذشته را روایت می‌کند. در سرمای سخت زمستان‌های روسیه، غذاهای مقوی جایگاه ویژه‌ای پیدا کرده‌اند و نقش مهمی در سبک زندگی مردم دارند.

پیامدهای ناگوار جنگ ۱۲ روزه بر حوزه گردشگری و تورهای گردشگری 18 تیر 1404

پیامدهای ناگوار جنگ ۱۲ روزه بر حوزه گردشگری و تورهای گردشگری

جنگ ۱۲ روزه پیامدهای ناگواری بر حوزه گردشگری و تورهای مسافرتی ایران برجای گذاشت.

این زندان تبدیل به مجموعه گردشگری می‌شود 18 تیر 1404

این زندان تبدیل به مجموعه گردشگری می‌شود

کاروانسرای تاریخی سمنان که در دل شهر سمنان واقع شده، حکایت خواندنی دارد؛ از روزگار کهن که یکی از ۹۹۹ کاروانسرای شاه‌عباسی بوده تا ۴ دهه‌ای که به عنوان ندامتگاه کاربری داشته‌است. حالا پس از ۴ سال که دیوارهای ندامتگاه برچیده‌ شدند، به تازگی فرصت بهره‌برداری از این فضا فراهم شده‌است.

اعلام پنجمین فراخوان پژوهشی مشترک ایران و چین برای اعضای هیئت علمی 29 تیر 1404

اعلام پنجمین فراخوان پژوهشی مشترک ایران و چین برای اعضای هیئت علمی

پنجمین فراخوان مشترک بنیاد ملی علم ایران و بنیاد ملی علوم طبیعی چین برای حمایت از طرح‌های پژوهشی مشترک با محوریت طب سنتی، گیاهان دارویی و انرژی منتشر شد

صدای دانشگاهیان شهید بهشتی در رثای استادان شهید 29 تیر 1404

صدای دانشگاهیان شهید بهشتی در رثای استادان شهید

دانشگاه شهید بهشتی از اعضای خود دعوت کرد با ارسال ویدیوهای کوتاه، روایت‌ مردمی و صمیمی از آرمان‌ها و پیام استادان شهید ارائه دهند.

دستورالعمل دانشگاه آزاد برای معادل سازی مدارک تحصیلی 29 تیر 1404

دستورالعمل دانشگاه آزاد برای معادل سازی مدارک تحصیلی

فارغ‌التحصیلان رشته‌های غیرپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی که قصد معادل‌سازی مدارک خود را دارند، باید فرآیند مشخصی را برای ارزیابی و ارسال رسمی مدارک طی کنند.

آزمون های ارتقا و گواهینامه تخصصی دستیاران پزشکی تعیین تکلیف شد 29 تیر 1404

آزمون های ارتقا و گواهینامه تخصصی دستیاران پزشکی تعیین تکلیف شد

دبیرخانه شورای آموزش پزشکی و تخصصی تکلیف چهل و چهارمین دوره آزمونهای ارتقا و گواهینامه تخصصی دستیاران پزشکی را مشخص کرد. فرصت دفاع از پایان نامه نیز برای دستیاران تا اول شهریور تمدید شد.

نحوه برگزاری امتحانات پایان ترم و تابستان دانشگاه آزاد اعلام شد 29 تیر 1404

نحوه برگزاری امتحانات پایان ترم و تابستان دانشگاه آزاد اعلام شد

دانشگاه آزاد با صدور بخشنامه‌ای نحوه برگزاری امتحانات باقیمانده پایان ترم و تابستان را اعلام کرد.